Sunday, August 23, 2009

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan


assalamualaikum...

khaifa halukum jamian, atamanna atum kulukum fil hali sehah wal afiah.. huhu.. sekali intro bahasa arab xpe kan.. kalau salah tegur lah yer.. sy budak baru belajar.. :)

Alhamdulillah, sudah 2 hari ramadhan menjengah kita, peluang yang sering ditunggu oleh hamba-hamba Allah yang soleh, yang mana mereka tahu dibulan barakah inilah peluang keemasan untuk melipat gandakan amalan mereka, kerana ganjarannya juga akan menjadi berlipat-lipat kali ganda. Amalan sunat pahalanya menyerupai amalan wajib, yang wajib apatah lagi. Oleh itu, bersempena dengan kehadiran Ramadhan yang mulia ini, marilah kita sama-sama melipat gandakan amal ibadah kita, sudah 11 bulan kite berehat apalah salahnya satu bulan ini kita tumpukan diri kita untuk melaksanakan ibadah dengan penuh kekusyukan kepada Allah.

Ramai yang menjadikan alasan bulan ramadhan ini untuk bermalas-malasan. Para pekerja, sebahagian mereka akan jadi lesu untuk melaksanakan kerja-kerja mereka, alasan mereka sebab puasa letih, xleh nak buat banyak kerja. Para pelajar pula, alasan mereka letih dan lapar, jadi xboleh nak study bnyak2 sngat dan xboleh nak fokus semasa proses pembelajaran dan pengajaran diadakan. Para anak-anak, akan menjadi berat tulang apabila diminta pertolongan oleh ibu atau bapanya, mereka menjadikan puasa sebagai alasan untuk tidak buat kerja dan hanya perlu berehat sahaja sambil menuggu waktu buka puasa.

Sepatutnya kita tidak menjadikan bulan ramadhan ini sebagai alasan untuk kita bermalas-malasan dan hanya berehat sahaja. Rasulullah dan para sahabat bukan berehat dibulan ramadhan, sebaliknya mereka berperang dan berhadapan dengan musuh dibulan ramadhan, iaitu semasa peperangan badar berlaku. Jadi adakah kita masih lagi mahu menggunakan ramadhan sebagai alasan untuk bermalas-malasan??? tidak malukan kita kepada Rasulullah dan para sahabat yang berjuang dan berperang menggadaikan nyawa dalam keadaan berpuasa sama seperti kita, sedangkan kita jalankan amanah sebagai pekerja, pelajar dan anak-anak pun tidak termampu, belum lagi suruh pegi perang. renung-renungkan lah.

Lagi satu, kebiasaan manusia ni, terutamanya orang melayu, apabila masuk bulan ramadhan, ketika singgah ke bazar-bazar ramadhan, semua dia nak beli, air smapai beberapa jenis, kemudian kuihnya, nasi dan lauknya, ayam perciknya dan pelbagai juadah lagi dibeli semata-mata ingin makan dengan selera setelah sehari berpuasa, namun apabila masuk waktu berbuka, air hanya sejenis yang dapat dihabiskan, nasi dan lauk sahaja yang mampu dimakan, yang lainnya terkadang terpakse disimpan utk sahur, kalau xhabis juga, terpasa lah dibuang. Sepatutnya dibulan ramadhan ini kita berlumba-lumba untuk bersedekah namun apa yang jadi sebaliknya kite jadi membazir. Sedangkan kite tahu membazir itu kawan kepada syaitan. Jadi berbelanjalah ikut kadar keperluan, bukan mengikut nafsu makan yang membuak-buak. Kan puasa itu panjang sebulan, jadi pandai lah kita atur, contoh, hari ni kite beli air cendol dengan nasi lauk sahaja, esok tukar lak menu lain, beli air kelapa dengan roti hohn ke, so xde lah terbuang kan makanan tersebut. Baki duit boleh disimpan, untuk tempah baju raya ataupun untuk keperluan lainnya.

ok lah sekadar itu sahaja renungan kali ini... semoga dengan datangnya Ramadhan kali ini, kita dapat membentuk keperibadian kita agar menjadi lebih baik dan dapat meningkatkan amal ibadah kita kepada Allah, agar apabila berlalunya madrasah ramadhan ini, kita mampu menjadi hamba Allah yang soleh dan solehah. Serta darjat keimanan dan ketaqwaan kita meningkat dari tahun-tahun sebelumnya..

"selamat menjalani ibadah puasa"

wassalam..

No comments: