Wednesday, May 13, 2009

My Exam Story...


salam...

apa khabar kalian semua??? smeoga berada dalam keadaan sehat2 dan ceria2 selalu.. lama nye x "update" blog aku ni.. dah macam blog terbiar je.. sory lah kawan2.. tah lah xtau nape kebelakangan ini agak kurang bermaya je nak update blog.. nak kate sibuk pun x, just tahlah.. asal mule je nak menaip entry baru ianya akan terbantut ditengah jalan.. bagaikan air yang tersekat disebuah empangan. Lalu idea2 itu pun mule beterbangan meninggalkan kotak minda ku.

Alhamdulillah sudah 2 paper aku berjaya lalalui.. ada lagi 12 paper yang akan menyusul bermula dari 17/5 hingga 11/6. Semoa aku dapat wat yang terbaik dalam exam kali ini. Kawan2 pun sudah sibuk dengan aktiviti berfaedah mereka iaitu "study" waima secara seorang diri ataupun secara berkumpulan.. Aku lak lebih prefer untuk study sorang2 je sem ni berbanding sem lepas yang banyak buat discussion ngan kawan2 satu course.

Seperti mana yang kalian makruf.. exam di bumi Anbiya' ini bukan sahaja berbentuk tulisan dan menjawab kertas soalan sahaja. Bahkan disetiap kali musim peperiksaan datang pasti akan datang juga bersamanya ujian yang lain terhadap setiap individu. Sehinggakan ianya boleh digambarkan seperti "UJIAN DALAM UJIAN" seperti kata rakan ku.

Antara ujian yang dihadapi oleh sebahagian kami ialah : pemergian orang tersayang, sebagaimana yang berlaku pada junior tahun satu yang kehilangan ibunya seminggu yang lalu. Semoga dia tabah melaluinya. Ada pula kawan ku yand diuji dengan ibunya sakit di Malaysia, membuatkan hatinya jugak kurang tenang untuk menghadapi exam. Ada juga sahabat ku yang rumahnya di pecah masuk oleh orang arab, kemudian mengambil laptop, begduit,kamera dan beberapa barang berharga lainnya. Ada juga sahabatku yang diuji dengan tuang rumah ataupun biasa dipanggil "baba" menaikkan harga sewa rumah. Ada juga sahabatku yang kehilangan wang, handphone dan sebagainya didalam fatrah nak masuk musim imtihan ini.

Begitu banyak ujian yang melanda kami disini setiap kali musim peperiksaan menghampiri. Dengan sebab itu lah seorang sahabat menyebutnya sebagai ujian dalam ujian. Mungkin ujian ini Allah berikan pada kita sebagai satu pentarbiyahan kepada diri untuk melihat sejauh mana kesabaran yang kita miliki. Semoga kita dapat lalui ujian ini beserta imtihan yang akan datang dengan sebaiknya. Kerana Allah tidak akan menurunkan ujian melainkan kepada orang yang mampu untuk menanggungnya. Dan dengan ujian itu Allah ingin menaikkan darjat kita disisiNYA andainya kita berjaya melaluinya dengan baik.

Ujian untuk aku pula... tah lah, aku sendiri tak tahu, napa 2minggu sebelum exam ini aku jadi terlalu berminat ngan kamera DSLR sebagaimana yang aku sebut dalam entry lepas. Aku pun xtau, dari mana minat itu datang dan bertubi2 membuatkan aku jadi banyak cari tahu pasalnya. Tapi ujian aku tidak lah seberat ujian yang diberikan kepada sahabat2 lain. Aku hanya mampu mendoakan agar sahabat2 lain kuat menghadapinya dan berjaya dalam exam.

Musim panas ini pulak, waktu malamnya begitu singkat, bayangkan waktu isyak pada pukul 9.15 malam dan subuhnya pula jam 4.45 pg. Ianya juga membuatkan aku sukar utk tido diwaktu malam. So kesannya juga pada exam. Bila malam tak tido, masa exam mula lah mengantuk dan kepala mudah jadi blur dan xboleh nak fokus pada soalan yang hendak dijawab. Macam yang berlaku pada paper pertama aku kelmarin. Alhamdulillah pad apaper ke dua aku paksa untuk tido, jadi fenomena itu berkurangan dimasa paper ke 2. Oleh itu, pesan saya pada sahabat2 yang lain, cube lah tido waktu malam utk menghindarkan dari mengantuk dan blur atau blank semasa menjawab exam..

Esok housemate aku ada exam oral hafazan qur'an.. Aku doakan semoga dia berjaya lah hendaknya.. Dan kepada kawan2 lain yang juga akan menghadapi exam dalam masa terdekat ni.. All the best.. semoga kalian berjaya dan diberikan kemudahan semasa menjawab exam..

salam imtihan dari ku buat kalian semua...

wassalam...

No comments: