Friday, July 16, 2010

Rumahku Syurgaku..


salam...

lama x update blog.. sory akibat kesibukan kebelakangan ini, sampai xsempat nak update blog. Padahal banyak yang ingin aku kongsikan dengan para pembaca sekalian. Xpe lah pelan2 kayuh.. hehehe..

Korang mesti pernah dengar perkataan "Rumahku Syurgaku" atau "baiti jannati" atau "home sweet home".. maksudnya rumah yang didiami itu seperti syurga bagi kita. Korang rasa lah kan, ungkapan atau kata2 ini menunjuk kan keadaan sebuah rumah atau suasana dalam rumah itu sendiri yang di anggap sebagai "syurga" itu. Bagi aku bukan keadaan rekabentuk sebuah rumah yang membuatkan rumah itu seperti "syurga" sebaliknya ialah bagaimana suasana yang dibentuk oleh penghuni rumah itu lah yang membuatkan sesebuah rumah sama ada menjadi "syurga" atau "neraka"..

kenapa tiba2 aku bercakap pasal rumah ini.. huhu.. sebenarnya kebelakangan ini aku banyak menguruskan perpindahan pelajar baru sama ada dari sudut angkat barang sikit2 atau pun mencarikan rumah bagi mereka yang memerlukan.. Dalam pencarian rumah ade pelajar yang nak duduk sebilik seorang mungkin untuk privacy, ada pulak yang tidak kisah kekal duduk berdua dengan roomate, ada yang suka rumah besar dan ada pula yang menerima rumah seadanya. Terkadang pening juga hendak memenuhi kehendak manusia, namun aku rasa betul juga cara mereka kerana mereka yang akan tinggal di rumah itu. Jadi mereka pasti mahukan rumah yang selesa dan sesuai..

cuma disebalik aku mencari rumah untuk mereka, aku menjadi terfikir akan perkataan "rumahku syurgaku" tersebut. kerana kalau melalui pengalaman aku sepanjang duduk di Mesir ini. Memang keadaan dan bentuk sesebuah rumah itu sedikit sebanyak memberikan keselesaan bagi penghuninya, namun yang paling membentuk keselesaan dalam sesebuah rumah ialah hubungan sesama penghuni rumah. bagi aku, tiada guna pun memiliki rumah yang besar sekiranya penghuni rumah tersebut mempunyai masalah antara satu sama lain. Bukan lah aku maksudkan kat sini semua rumah penghuninya bermasalah, cuma aku ingin menyatakan hubungan antara penghuni rumah itu amat penting..

bayangkan jika sebuah rumah itu besar dan memiliki bilik yang boleh dihuni seorang satu, jadi kita rasa selesa dengan privacy yang kita cari, namun bila akhirnya semua penghuni rumah lebih suka berada didalam bilik buat hal masing2 maka hubungan ahli keluarga pasti akan menjadi agak renggang, bukan sebab gaduh, namun sebab jarang bersama, dek kerana masing2 lebih gemar buat hal masing2 dalam bilik, kalau bersama pun time makan je, tu pun kalau makan sama2, aku pernah jumpa yang penghuni rumah yang masak pun asing2 walaupun mempunyai 1 dapur. ianya sedikit sebanyak akan merenggangkan hubungan ahli rumah.

namun sekiranya mempunyai rumah yang besar dan seorang sebilik, namun hubungan antara sesama ahli rumah masih tetap mesra, kerana banyak masa dihabiskan secara bersama, maka aku rasa itu menjadi sesuatu tambahan lah, da lah rumah besar, suasana ahli rumah pula mesra sentiasa. so suasana "syurga" itu pasti akan dapat dirasai oleh ahli rumah, namun andai sebaliknya maka rumah yang besar pasti tidak akan berguna sebaliknya penghuninya akan merasa kekosongan.

begitu juga, bagi mereka yang tinggal dirumah yang kecil sehingga berkongsi bilik, kerana kekurangan duit untuk menyewa rumah yang mahal. ataupun memang mencari rumah yang kecil kerana bajet yang agak sedikit. Ianya bukan satu penghalang untuk menjadikan rumah tersebut sebagai "syurga" bagi penghuninya. kerana ianya tetap berbalik kepada sikap penghuni sesebuah rumah. Walaupun kecil, namun jika dihiasi dengan ukhwah yang baik, ada sikap saling membantu antara satu sama lain, dan masing2 menjalankan tanggung jawab sebagai ahli rumah dengan sebaiknya, maka rumah yang kecil pasti terasa lebih besar dan selesa..

Apa yang ingin aku tekan kan disini, ialah hubungan antara penghuni rumah lah yang menjadikan sesebuah rumah itu menjadi "syurga" ataupun sebaliknya. namun bukan lah aku katakan rumah yang besar itu x perlu, ianya terpulang kepada kemampuan kita dan juga keselesaan kita. Bagi para pelajar, maka hiasi lah rumah yang kita huni itu dengan ukhwah yang indah dan laksanakan lah tanggung jawab masing2 dengan sebaiknya, kemudian sikap tolong menolong amatlah diperlukan dalam sebuah rumah, kerana ahli rumah kita adalah seperti keluarga kita, yang menggantikan keluarga kita yang jauh disisi kita tatkala kita berada diperantauan.

akhir sekali, sekiranya kita dapat membina suasana yang harmonis dalam rumah yang kita duduki sudah pasti disitu akan dapat kita semai banyak kenangan indah kita bersama disaat kita menghadapi dunia mahasiswa di perantauan. yang mana hubungan kita sudah pasti akan berkekalan walaupun sudah pulang ke tanah air kelak...

wallahu a'lam...

No comments: